Linden Street, Somerville, MA

Linden Street, Somerville, MA

Scope
New construction
42 units

Award-Winning
Northeast Sustainable Energy Association Award
Environmental Design+Construction honorable mention for “Commercial and Residential Outstanding Exterior”

Sustainable Design
U.S. Dept. of Energy – Index of high energy performance buildings
Energy study by New Ecology & Tellus Institute determined 46% energy savings

The Linden Street neighborhood in Somerville suffered from encroachment by industrial and retail development. Davis Square Architects’ award-winning sustainable design reclaimed this urban enclave for community-oriented, energy-efficient living. 

Along Charlestown and Merriam streets, longer apartment buildings screen the neighborhood from large, unsightly commercial structures. Down Linden Street, three-family housing extends the scale and rhythm of the existing fabric. A landscaped commons with pathways provides access to the neighborhood and encourages the use of variously scaled greenspaces for community activities. Adjacent to the commons is safe, convenient parking for residents, rounding out the design scheme for this once-endangered area.